Impressie 

Bunkerpost

ANBI balans 2017

wandelroute

Nieuwe items

Bijgewerkt op 24-12-2018.

<


Atlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Middels een expositie in de vuurleidingpost en een (na reservering te bezoeken) gangenstelsel kan men zich een beeld vormen over het leven in bunkers. Daarnaast komt men te weten op welke wijze de Europese kust door de Duitsers werd omgevormd tot een vesting.

Met ruim 150 foto's en een groot aantal voorwerpen is het zeer de moeite waard een bezoek te brengen aan het Atlantikwall Museum.

De expositie begint met een indruk van de Atlantikwall van Noorwegen tot aan de Frans/Spaanse grens. Daarna is een zaal ingericht specifiek Batterij Noordwijk.
Tevens zijn er foto's van de werkzaamheden van onze vrijwilligers betreffende hetgeen in de afgelopen jaren is bereikt. Voorts is er een radio- en telefoonkamer ingericht en is in de ruimte met de tweede kijkspleet een observatiepost ingericht.Links: het museum in de duinen; rechts: binnen een verbindingstrap tussen twee verdiepingen.Links: twee soldaten bij een kijkspleet; rechts: twee bezoekers bij een vitrinekast.


Opengewerkt model van het gangenstelsel. (J.v.d.Zalm)

Op 250 meter van de Bosweg ligt aan het fietspad in de duinen een vuurleidingpost en een gangenstelsel, dat onderdeel uitmaakte van “Batterij Noordwijk”. Vrijwilligers hebben de afgelopen jaren gewerkt om het mogelijk te maken deze vuurleidingpost en het gangenstelsel open te stellen voor publiek.
In de vuurleidingpost is een expositie ingericht. Deze is tijdens de openingstijden zonder voorafgaande afspraak te bezichtigen.
Het is mogelijk om via een gangenstelsel een geschutsbunker en enkele onderkomens voor de manschappen onder leiding van een gids te bezoeken. Voor dit bezoek is reserveren noodzakelijk.
In 2014 bezochten ong. 6300 bezoekers onze expositie en gangenstelsel. Wanneer komt u ?